Zmrzlinář: geniálně jednoduchý prostor

Podlaha BOCA v pražském Zmrzlináři.

Ke každému létu patří zmrzlina. To ví moc dobře i tým podniku Zmrzlinář, který ve Slezské ulici otevřel svou první pobočku. Potěší vás nejen lahodné smetanové a ovocné zmrzliny, nýbrž i interiér, který navrhl náš kolega a vystudovaný sochař Martin Roubíček ve spolupráci se slovinskou architektkou Katkou Petkovšek. K povedenému výsledku svým dílem přispěli i nadšení lidé ze Zmrzlináře (Jakub Polívka, Michal Gerych, Bára Hoření).

Zmrzlinářské začátky

Za Zmrzlinářem stojí rodinná firma 2AD, kterou založili Darek Hrivňák a Alena Hrivňáková spolu se svými dětmi Darkem a Alicí v roce 2008. Zpočátku prodávali svou zmrzlinu pouze v Tuchlovicích, později se přesunuli do nedalekých Kačic, a zároveň s tím uzrál plán otevřít pobočku přímo v Praze. Ta dostala jméno Zmrzlinář a nachází se ve Slezské ulici na pražských Vinohradech.

Výroba zmrzliny ve skutečnosti není žádná legrace. Příprava každé příchutě vyžaduje dlouhé ochutnávání, zkoušení receptur a nekonečnou trpělivost. Jeden příklad za všechny uvádí již zmiňovaný vedoucí Zmrzlináře Michal Gerych: „Nedávno Darek vyráběl pivní zmrzlinu. Musel vyzkoušet různé značky a druhy piva, než zmrzlina chutnala dobře. Neznamená to, že by bylo pivo samo o sobě špatné, nemusí se však hodit k tomuto účelu. Najít ten nejvhodnější druh piva stálo hodně úsilí, nakonec se vítěz našel mezi českými značkami.“

Hrivňákovi vyrobili již více než 200 druhů zmrzliny: celá výroba probíhá ručně z čerstvých sezónních (jahody, maliny, meruňky, angrešt ...) či jen těch nejkvalitnějších ingrediencí (čokoláda, vanilka, oříšky, šampaňské, aperol, pivo...). Ve Zmrzlináři vždy najdete šestnáct příchutí, které se pravidelně obměňují v závislosti na sezónních surovinách – jednou narazíte na zmrzlinu s příchutí jablkového koláče, jindy na rakytníkovou nebo mátovou; stálicí je čokoládová, vanilková, pistáciová či jahodová. Posledním hitem je aperolová zmrzlina, kterou personál podává s proseccem. Aktuální nabídku vždy najdete na webu www.zmrzlinar.cz.

Obchod jako součást ulice

Na místě současného obchodu se původně nacházela kavárna a prostor vyžadoval kompletní přestavbu. Profesionální přístup potvrzuje už exteriér, který nekřičí do okolí a dává vyniknout kráse Maceškova paláce z konce dvacátých let, kde se Zmrzlinář nachází, i velkým proskleným výlohám z ohýbaného skla. Architektům bylo jasné, že chtějí s prostorem pracovat maximálně nenásilně a spíše eliminovat co nejvíce bariér oddělujících vnitřní prostor od ulice. Kromě toho se podařilo i očistit fasádu od všech zbytečností a reklamních bannerů.

Podobně zacházeli i s interiérem, který je jednoduchý, čistý, nevnucuje se a dává vyniknout té nejpodstatnější části prostoru: velkému zmrzlinovému pultu, který je vidět už z ulice. „Chtěli jsme interiér co nejvíc propojit s exteriérem,“ vysvětluje Martin Roubíček, který vytvořil i logo podniku. K exteriéru odkazuje mimo jiné dubová podlaha v jemně šedém odstínu, jež má volně navazovat na barevnost venkovní dlažby. Za barem se dřevo mění v odolnou a komfortní černou kaučukovou podlahu Artigo s jemným přírodním vzorem, která společně s bílými obkladačkami vymezuje pracovní prostor „stánku zmrzlináře“. Kaučukovou podlahu dodala naše firma. Tento ne tak známý podlahový materiál má pro využití v podobných prostorách řadu nesporných výhod. „Kaučuk je pružnější a příjemnější na došlap než běžné podlahové materiály (dřevo, beton, vinyl), zároveň je však vysoce odolný. Personál je během celé směny na nohou a měkčí podlaha je pro ně určitě vhodnější. Zároveň se mi líbí čistě přírodní složení kaučuku, které výborně zapadlo i do celkového konceptu a výběru materiálů,“ vysvětluje Roubíček.

Zmrzlina jako úplatek

Stěny jsou dílem malířů-patinérů Libora Michálka, Báry Petříkové a Davida Trávníčka. I ty propojují interiér s ulicí, a to jak svou barevností, tak použitou technikou, která zahrnuje natírání i stříkání různých odstínů barev po vrstvách.

V rámci realizace se nejen stavělo, ale i bouralo. Zabrat daly týmu Zmrzlináře zejména dva velké nosné sloupy u vchodu, které bylo nutné nejdříve zbavit výkladních příček a posléze opatřit pemrlovaným umělým kamenem – stejným materiálem, z nějž je celá prvorepubliková fasáda na Maceškově paláci. „Sloupy tak díky sjednocenému materiálu plynule přecházejí z exteriéru do interiéru, prostor se tak ještě více provzdušnil a otevřel,“ říká Martin Roubíček. Samotné pemrlování a lemování sloupů jsou bohužel velice hlučné činnosti, které nelibě nesli ostatní nájemníci domu. Vše se nakonec podařilo vyřešit díky zmrzlinovým úplatkům, což je podle Michala Gerycha „opravdový důkaz o kvalitě naší zmrzliny“.

Plány do budoucna

Do budoucna ve Zmrzlináři plánují dotáhnout pár maličkostí, jako je venkovní sezení, přidat trochu zeleného, trochu sošného, a pokud to půjde, i otvíratelná skla ve výloze (poslední jmenovaná věc je vzhledem ke všem předpisům prozatím spíše pěkným snem).

A co bude se Zmrzlinářem v zimě, kdy zájem o ledové mlsání přirozeně upadá? Podnik vsadí na prvotřídní bílé, zelené a z kávových slupek vyráběné čaje, které nabízí po boku dobré kávy. „V mnoha zemích se však zmrzlina jí v zimě i v létě. Chtěli bychom, aby tomu tak bylo i u nás. Věříme, že si nás naši zákazníci najdou,“ uzavírá tým Zmrzlináře.


Veronika Čáslavská www.insidecor.cz

Aktuality

Máte dotaz? Napište nám a my Vám co nejříve odpovíme.
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?