Zmrzlinář: geniálně jednoduchý prostor

Podlaha BOCA v pražském Zmrzlináři.

Ke každému létu patří zmrzlina. To ví moc dobře i tým podniku Zmrzlinář, který ve Slezské ulici otevřel svou první pobočku. Potěší vás nejen lahodné smetanové a ovocné zmrzliny, nýbrž i interiér, který navrhl náš kolega a vystudovaný sochař Martin Roubíček ve spolupráci se slovinskou architektkou Katkou Petkovšek. K povedenému výsledku svým dílem přispěli i nadšení lidé ze Zmrzlináře (Jakub Polívka, Michal Gerych, Bára Hoření).

Zmrzlinářské začátky

Za Zmrzlinářem stojí rodinná firma 2AD, kterou založili Darek Hrivňák a Alena Hrivňáková spolu se svými dětmi Darkem a Alicí v roce 2008. Zpočátku prodávali svou zmrzlinu pouze v Tuchlovicích, později se přesunuli do nedalekých Kačic, a zároveň s tím uzrál plán otevřít pobočku přímo v Praze. Ta dostala jméno Zmrzlinář a nachází se ve Slezské ulici na pražských Vinohradech.

Výroba zmrzliny ve skutečnosti není žádná legrace. Příprava každé příchutě vyžaduje dlouhé ochutnávání, zkoušení receptur a nekonečnou trpělivost. Jeden příklad za všechny uvádí již zmiňovaný vedoucí Zmrzlináře Michal Gerych: „Nedávno Darek vyráběl pivní zmrzlinu. Musel vyzkoušet různé značky a druhy piva, než zmrzlina chutnala dobře. Neznamená to, že by bylo pivo samo o sobě špatné, nemusí se však hodit k tomuto účelu. Najít ten nejvhodnější druh piva stálo hodně úsilí, nakonec se vítěz našel mezi českými značkami.“

Hrivňákovi vyrobili již více než 200 druhů zmrzliny: celá výroba probíhá ručně z čerstvých sezónních (jahody, maliny, meruňky, angrešt ...) či jen těch nejkvalitnějších ingrediencí (čokoláda, vanilka, oříšky, šampaňské, aperol, pivo...). Ve Zmrzlináři vždy najdete šestnáct příchutí, které se pravidelně obměňují v závislosti na sezónních surovinách – jednou narazíte na zmrzlinu s příchutí jablkového koláče, jindy na rakytníkovou nebo mátovou; stálicí je čokoládová, vanilková, pistáciová či jahodová. Posledním hitem je aperolová zmrzlina, kterou personál podává s proseccem. Aktuální nabídku vždy najdete na webu www.zmrzlinar.cz.

Obchod jako součást ulice

Na místě současného obchodu se původně nacházela kavárna a prostor vyžadoval kompletní přestavbu. Profesionální přístup potvrzuje už exteriér, který nekřičí do okolí a dává vyniknout kráse Maceškova paláce z konce dvacátých let, kde se Zmrzlinář nachází, i velkým proskleným výlohám z ohýbaného skla. Architektům bylo jasné, že chtějí s prostorem pracovat maximálně nenásilně a spíše eliminovat co nejvíce bariér oddělujících vnitřní prostor od ulice. Kromě toho se podařilo i očistit fasádu od všech zbytečností a reklamních bannerů.

Podobně zacházeli i s interiérem, který je jednoduchý, čistý, nevnucuje se a dává vyniknout té nejpodstatnější části prostoru: velkému zmrzlinovému pultu, který je vidět už z ulice. „Chtěli jsme interiér co nejvíc propojit s exteriérem,“ vysvětluje Martin Roubíček, který vytvořil i logo podniku. K exteriéru odkazuje mimo jiné dubová podlaha v jemně šedém odstínu, jež má volně navazovat na barevnost venkovní dlažby. Za barem se dřevo mění v odolnou a komfortní černou kaučukovou podlahu Artigo s jemným přírodním vzorem, která společně s bílými obkladačkami vymezuje pracovní prostor „stánku zmrzlináře“. Kaučukovou podlahu dodala naše firma. Tento ne tak známý podlahový materiál má pro využití v podobných prostorách řadu nesporných výhod. „Kaučuk je pružnější a příjemnější na došlap než běžné podlahové materiály (dřevo, beton, vinyl), zároveň je však vysoce odolný. Personál je během celé směny na nohou a měkčí podlaha je pro ně určitě vhodnější. Zároveň se mi líbí čistě přírodní složení kaučuku, které výborně zapadlo i do celkového konceptu a výběru materiálů,“ vysvětluje Roubíček.

Zmrzlina jako úplatek

Stěny jsou dílem malířů-patinérů Libora Michálka, Báry Petříkové a Davida Trávníčka. I ty propojují interiér s ulicí, a to jak svou barevností, tak použitou technikou, která zahrnuje natírání i stříkání různých odstínů barev po vrstvách.

V rámci realizace se nejen stavělo, ale i bouralo. Zabrat daly týmu Zmrzlináře zejména dva velké nosné sloupy u vchodu, které bylo nutné nejdříve zbavit výkladních příček a posléze opatřit pemrlovaným umělým kamenem – stejným materiálem, z nějž je celá prvorepubliková fasáda na Maceškově paláci. „Sloupy tak díky sjednocenému materiálu plynule přecházejí z exteriéru do interiéru, prostor se tak ještě více provzdušnil a otevřel,“ říká Martin Roubíček. Samotné pemrlování a lemování sloupů jsou bohužel velice hlučné činnosti, které nelibě nesli ostatní nájemníci domu. Vše se nakonec podařilo vyřešit díky zmrzlinovým úplatkům, což je podle Michala Gerycha „opravdový důkaz o kvalitě naší zmrzliny“.

Plány do budoucna

Do budoucna ve Zmrzlináři plánují dotáhnout pár maličkostí, jako je venkovní sezení, přidat trochu zeleného, trochu sošného, a pokud to půjde, i otvíratelná skla ve výloze (poslední jmenovaná věc je vzhledem ke všem předpisům prozatím spíše pěkným snem).

A co bude se Zmrzlinářem v zimě, kdy zájem o ledové mlsání přirozeně upadá? Podnik vsadí na prvotřídní bílé, zelené a z kávových slupek vyráběné čaje, které nabízí po boku dobré kávy. „V mnoha zemích se však zmrzlina jí v zimě i v létě. Chtěli bychom, aby tomu tak bylo i u nás. Věříme, že si nás naši zákazníci najdou,“ uzavírá tým Zmrzlináře.


Veronika Čáslavská www.insidecor.cz

Aktuality

Nástěnný tkaný vinyl Fitnice, sortiment BOCA Praha.Nástěnný tkaný vinyl Fitnice, sortiment BOCA Praha.

Nástěnné tkaniny Fitnice Wall

Představujeme vám náš zcela nový produkt - nástěnné vinylové tkaniny Fitnice Wall. Jde o nástěnnou krytinu z tkaného vinylu od našeho e..

Máte dotaz? Napište nám a my Vám co nejříve odpovíme.
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?