Výstava 2X5M2

Umělecká výstava v prostorách showroomu BOCA.

V Praze, 8. září 2016 – Výstava 2X5M2 vznikla u příležitosti otevření nového showroomu společnosti BOCA. Lenku Kerdovou a Matěje Macháčka jsme oslovili s žádostí o vytvoření prostorové instalace. K dispozici dostal každý 20 betonových desek o rozměru 50 x 50 cm, které s využitím reaktivních barviv volně zpracovali. Jde o barviva, která se v podlahářském průmyslu používají k barvení betonových podlah a jiných ploch. Barviva po nanesení na betonové dlaždice reagují s cementovou složkou a dlouhodobě a nenávratně je zbarví. Výsledný barvený povrch je velmi odolný, vhodný do interiéru i exteriéru.

Lenka Kerdová

Vystudovala Akademii výtvarných umění, ateliér malířství doc. Michaela Rittsteina, doc. R. Franty a rovněž Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Dějiny umění. Absolvovala stáže ve Vídni, na Akademie der Bildenden Künste, studio kontextuálního malířství Univ.- Prof. Mag. MA. Hanse Scheirla a v ateliéru Ruth Noack. Během své tvorby uspořádala již 15 výstav, mezi nimi Velvet – Blue Period (2016, Praha), Diplomanti AVU (2015, Praha), Nika (2013, Praha), Na Půl (2013, Praha), Fragmenty počátků (2008, Kosmonosy).

Slovo autorky o projektu:

Pracovala jsem s posunem jednoho elementu (Malevič), kterým je jeden kus betonové dlaždice (1/4 m2). Posun elementu v rámci struktury sítě tvoří nové geometrické uskupení/kompozici a především vznikají překryvy/vrstvy. Objevuje se také další úroveň prostoru, který v sobě podprahově kóduje čtvrtou dimenzi času. Element času je přitom klíčovou veličinou i pro samotný proces barvení betonu touto technikou (reaktivní barviva působící určitou dobu různě zbarvují povrch matérie).

V první fázi tvůrčího procesu jsem nechala náhodně posunout/rozpohybovat 8 základních elementů, tedy o jeden méně, než je ve struktuře, po ploše se v barvách posunovaly dva metry čtvereční. Ve druhé fázi procesu jsem pracovala s prázdným prostorem, který barevné čtverce vymezily. Tato „prázdná“ místa/meziprostory jsem přenesla do druhé totožné struktury/sítě a poskládala je do nové kompaktní kompozice. Vznikl tak tvar z meziprostorů.

Prázdná místa zůstala prázdná a kolem nich se barvou v opačném teplotním spektru (teplém) rozprostřely barvy. Barevná plocha zde představuje součet plochy vymezené barevnými čtverci z prvního modulu.

Matěj Macháček

V současné době studuje na Akademii výtvarných umění v Praze, na kterou nastoupil po absolvování Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Ve svém portfoliu má řadu samostatných či skupinových výstav nejen v Čechách, mimo jiné Tušové cesty (2016), Prošel jsem kolem jabloně (2014, Praha, Nákladové nádraží Žižkov), Mexico en los Ojos del Extranjero (2013, Mexiko, MIA Culiacan), The Attic Exhibition (2013, Praha), XII let ateliéru malířství III doc. Michaela Rittsteina, (2012, Rakousko, Velvyslanectví České republiky ve Vídni) či Figurama (2012, Praha, Galerie Fakulty architektury ČVUT).

Slovo autora o projektu:

Před samotným malováním na betonové kachle jsem pobýval a maloval na ostrově Taiwan. Jezdil jsem se svou přítelkyní na motorce, prozkoumával místní krajinu a pláže. Během cest jsem kreslil a maloval. Vznikl cyklus postav autoportrétu ve stínu, kráčející bojovník s lukem, hrdina. Vzniklé kresby, tušomalby jsem následně použil jako inspiraci pro trojici obrazů na betonových panelech.

Proces nanášení reaktivních barviv na beton mi připomněl právě charakter akvarelu a tušomalby. Pracoval jsem stejným způsobem, jako kdybych maloval na papír, kdy se barevná skvrna na některých místech nekontrolovaně rozpíjí.

Triptych stejné postavy jsem namaloval v různých barevných kombinacích a hledal správnou zářivost odstínu pro vyjádření postavy ve stínu, kráčející na hořícím písečném břehu s výhledem na nákladní lodě na horizontu. Oranžová postava vypadá jako by byla obalená rzí. Možná je to stará železná socha z dávných dob. Triptych jsem nazval Postavy ve stínu.

Informace

Výstava 2X5M2 je k vidění v prostorách showroomu BOCA od 9. září do 7. října 2016 v otevírací době od 9:00 do 17:00 hodin v pracovních dnech.

Nový showroom BOCA v obchodním centru Atrium Flora.Nový showroom BOCA v obchodním centru Atrium Flora.

Otevřeli jsme nový showroom!

Po dlouhých peripetiích s budováním nového showroomu vás konečně můžeme přivítat v krásných nových prostorách na Vinohradské ulici v Pr..